S1000D Nedir?

S1000D Nedir?

Teknik yayınların üretimi ve yönetimi için gerekli kural ve yöntemlerin belirlendiği uluslararası bir spesifikasyondur. Spesifikasyonun amacı Teknik yayınların belirli standartlar dahilinde hazırlanmasını ve yönetilmesini sağlamaktır.

S1000D çalışmaları 1980’lerin başlarında ASD (AeroSpace and Defence Industries Association of Europe) tarafından havacılık alanında yürütülen çalışmalara dayanmaktadır.

S1000D spesifikasyonunun amacı; teknik yayınların kapsamını belirlemek, bu kapsamdaki yayınların belirli standartlar dahilinde hazırlanmasını ve yönetilmesini sağlamaktır.

S1000D sivil veya askeri projelerde, sistem/cihazların ömür devri boyunca kullanım ve desteğinin sağlanması için ihtiyaç duyulan teknik dokümanların planlanması, yönetimi,  üretimi,  değişimi,  dağıtımı ve  kullanımı ile ilgili süreçleri kapsar.

Data (veri) modülü bir ürün ve ilgili destek ekipmanına ait, parça ya da bakım faaliyetini tarif etme, kullanım ve tanımlama için kullanılan kendi kendine yeterli anlamlı bilgi içeren en küçük bilgi birimidir. Her bir data modülü, kimlik ve durum bilgilerini içeren kısım ve teknik bilgileri içeren kısım olmak üzere iki kısımdan oluşur ve Ortak Kaynak Veri Tabanında saklanır. «Bir kere yarat, defalarca kullan» yaklaşımı ile emek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır. Data Modüllerinin içeriği belirlenen data modülü tipine uygun olarak hazırlanır.

Teknik yayınlar farklı formatlarda yayınlanabilir.

Kaynakça

https://s1000d.org

https://tssodypwiki.ssb.gov.tr