Blog

Göz takibi teknolojisi, bir kişinin varlığını tespit edebilme ve gerçek zamanlı olarak nereye baktığını izleyebilme yeteneğine sahip bir sensör teknolojisidir. Bu teknoloji, göz hareketlerini göz bebeği konumu, her bir gözün bakış vektörü ve bakış noktası gibi verileri içeren bir veri akışına dönüştürür. Temelde, bu teknoloji göz hareketlerini anlamlandırır ve bunları farklı uygulamalar için veya ek bir giriş yöntemi olarak kullanılabilecek bilgilere dönüştürür.

Tipik olarak, bir göz takibi sistemi bir veya daha fazla kamera, bazı ışık kaynakları ve hesaplama yeteneklerinden oluşur. Algoritmalar, makine öğrenimi ve gelişmiş görüntü işleme kullanarak kamera görüntüsünü veri noktalarına dönüştürür.

“Herkes, her yer, her cihaz” ilkesi ile dünyayı iyileştirme misyonunu yerine getirmek amacıyla Tobii, göz takibi çözümlerini mümkün olan en geniş nüfusa, farklı çalışma ortamlarına ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve hatta araçlar gibi çeşitli makineler ve cihazlarda çalışabilecek şekilde geliştirmiştir. Ayrıca, VR ve AR başlıkları ile özel tıbbi, eğitim ve öğretim sistemlerini de kapsamaktadır.
Çözümlerimiz, bilim insanlarının ayrıntılı veri ihtiyaçlarını karşılamak, ticari uygulama geliştiricilerinin mobilite ve düşük veri gereksinimlerini çözüm bulmak ve kullanıcıların gizliliklerini ve bütünlüklerini koruyan sorunsuz bir deneyim sunmak amacıyla tasarlanmıştır.
Kontrollü bir ortamda çalışan bir göz takibi sistemi geliştirmek nispeten kolay olsa da “herkes, her yer, her cihaz” ilkesine uygun bir sistem oluşturmak kolay bir görev değildir.

Bir cihazın arayüzüne veya iç kısmına yerleştirilen göz takibi teknolojisi, kişinin göz hareketlerini ve özelliklerini yakalayarak göz konumu, gözbebeği boyutu, mevcudiyet, dikkat seviyesi ve bakış noktası gibi çeşitli faydalı veri noktalarını hesaplar. Bu veriler, bir uygulama tarafından cihaz etkileşimi veya sorun çözme amacıyla kullanılabilir.

Göz takibi teknolojisi birçok farklı alanda kullanılabilir. Bilimsel araştırmalardan tüketici pazarlamasına, iş eğitiminden kendi ürünlerinizde entegrasyona kadar, göz takibi çok yönlü bir araçtır. Göz takibi teknolojisinin nerede kullanılabileceğini ve araştırmanızı veya platformunuzu nasıl geliştirebileceğinizi keşfedin.

Tobii tasarım ekibi, göz takibi teknolojisi ile neler yapılabileceğini gösteren kısa bir video hazırladı. Bu video, gözleri bir kontrol mekanizması olarak kullanarak nesnelerin nasıl seçilebileceğini, yakınlaştırılabileceğini, yatay kaydırma işlemlerinin nasıl gerçekleştirilebileceğini ve kalite denetiminin nasıl yapılacağını gösteriyor.